Mammaen min ♥

«Gud har plukket blomster. Han så seg om og sa: «Den vil jeg ha... Og denne!» Jeg vet nok at det smerter, for dem som er igjen. Men jeg har mine planer, som bare jeg forstår, men kanskje noen aner, ettersom tiden går. At Gud er glad i blomster er både visst og sant. Nå har han atter plukket den fineste han fant.»

I dag vil eg gjerne dedikere et blogginnlegg til min kjære, fantastiske mamma. I dag e det 5 år siden ho døde av kreft berre 45 år gammal. Ka skal ein sei? Ord blir fattige i slike situasjona. Menneske som har opplevd det samme som meg veit ka eg snakka om. Å miste noken som stod deg alt for nær, e nok det værste som kan skje. Eg har opplevd å være i eit hus der eg hadde ei dødssjuk mamma, og som for det meste var dårlig og negativ. Ikkje negativ på ein slik måte at ho var sint, men ho var lei seg og oppgitt. Og det e lov når ein har ein sjukdom som ein veit kan ta knekken på ein, bokstavelig talt. Og det tok ikkje berre knekken på ho, det tok knekken på oss som satt igjen etter ho døde. Og det gikk såpass innpå meg, at eg slite med sorgen og savnet den dag i dag.

Eg våkna opp den 17. april 2008 med ein dårlig magefølelse. Noke var galt, men eg skjønte ikkje heilt ka det var. Men eg fikk raskt beskjed på koffor det var sånn. 03.40 på natta den 17.april 2008 døde min fantastiske, elskverdige mamma etter 8 måneders sjukdom. Å få ein sånn beskjed når ein e 12 år gammal, e tungt. Det var rett og slett så jævlig at eg klarte ikkje tenke. Alt eg ville, var å dø. Eg ville vekk, eg fikk ikkje puste. Alt blei svart. Det einaste eg tenkte på var at eg måtte komme meg på skulen. Eg måtte gå. Langt vekk. Ein plass der eg kunne skrike høgt.

Vel, eg reiste på skulen. Der blei eg møtt av ein million blikk som både var triste og oppmuntrande. Men herligheit, ka skal ein gjere i ein slik situasjon. Noken smilte da dei gikk mot meg og ga meg ein klem, mens andre berre stod og såg på meg. Eg fikk så mange varme og gode kommentara, og det hjalp meg mykje den dagen. Eg e og veldig overraska at eg klarte å være på skulen halve dagen uten å føle at eg skulle dø innvendig. Men da pappa kom heim, og eg såg han, så knakk eg i sammen. Eg klarte ikkje sjå på han uten at eg grein. Eg låg i armane hans i fleire minutt før eg klarte å sei noke. Det einaste eg klarte å få fram var: «Vi må holde sammen. I tjukt og tynt, okei? ALDRI forlat meg». Og ein ting e klart; hadde eg ikkje hatt pappa i denna tiden, så hadde meininga med livet ikkje vert ei meining i det heile tatt.Det at ei jente på 12 år måtte hjelpe mammaen sin med alt, blei plutselig ikkje så unormalt lenger. Ho måtte av og til ha hjelp til å støtte seg i seng fordi ho nesten ikkje klarte å gå sjøl. Og ja, det va ei påkjenning mens detta foregikk. Det psyka meg sånn ned, at eg va deprimert i mange måneder både før og etter ho døde. Eg hadde så vondt i alle ledd og muskla i kroppen. Det va nesten slik at når ho døde, så datt mange kilo av meg. Dei berre forsvant, og eg blei plutselig mykje lettare. Men kroppen blei tyngre etterkvart, når eg begynte å holde ting inni meg. Eg ville ikkje grine, fordi eg meinte at å gråte, det va svakt. Men å være deprimert e ikkje et tegn på at ein e svak. Det betyr at ein ha vert sterk alt for lenge. Og ja, eg va sterk. Eg tør å påstå at eg e og har vært sterk. At ei jente på 12 år skal gå igjennom slikt faenskap, det e sjukt. Det e heilt forferdelig. Det skal ikkje være mulig.

Eg har hatt mange fantastiske venne som har støtta meg i den vanskelige tiden, og dikka veit kem dikka sjøl e. Eg ha hatt to fantastiske «besteforeldre» som har vert der for meg fra dag 1. Mine kjære brødre som eg e så ubeskrivelig glad i, takk for at dikka e dei dikka e. Eg føle meg så heldig som fikk ein utrulig fin barndom og oppvekst. Og eg får nesten daglig kommentara at eg e så lik mamma. Og det varma hjertet mitt. At noken seie at «Oi! No ligna du på mordi!» det e dei beste kommentarane eg kan få. Det e heilt fantastisk. For eg vil bli sånn som mamma. Snill fra bunnen av hjertet, fantastisk og å oppmuntre alle andre. For mammaen min va heilt utrulig. Sjøl om eg kanskje ikkje huska ho så godt som eg burde, så fikk eg 12 fine år med ho. Og eg ville aldri bytta ut mamma med noken andre. Det e heller ingen som kan ta plassen til mamma, uansett kor hardt dei prøve. For meg e det berre ei mamma, og det e mi kjære Adelheid. MI mamma.Eg fikk oppleve å bli voksen ganske fort. Fra å være eit lite barn på 12 år som gikk i 7.ende klasse, til å bli ei voksen dame, det e ganske utrulig. Eg opplevde ting på 8 måneder som ingen burde. For det knekte meg bokstavelig. Eg hadde 8 måneder med helvete, men eg fekk og lære at livet e så verdifullt som ein kan få det. Dikka ana det ikkje. Eg lærte og at ein må ta vare på det man har, for det har man ikkje for evig. Eg seie alltid til pappa at eg e glad i han på meldinga kvar einaste kveld før eg legge meg. Det e viktig for meg å vise folk at eg bryr meg om dei. For ein veit aldri, plutselig ein dag, så e kanskje ikkje pappa der. Og da vil eg at han skal vite at eg e glad i han. For eg fikk aldri sagt til mamma at eg va glad i ho før ho døde. Noke av det siste mamma sa før ho døde va at: «Når du går ute, og du kjenne vinden ruske deg i nakken, så e det berre meg som gir deg ein god klem.»

Eg såg mamma for siste gang den 13 april 2008. Lite visste eg at det kom til å bli den siste gangen eg skulle sjå og gi ein klem til mamma for siste gang. Eg kjem aldri til å få oppleve mamma igjen, og det drepe meg innvendig. Det gjer så vondt å snakke om, og det gjer vondt å tenke på. Tanken på at eg aldri skal få holde rundt ho meir og gi ho ein klem, eg føle tårene pressa på når eg skrive detta, for det e så vondt. Hjertet mitt gjer vondt, og eg ha berre lyst å grave meg ned i senga og grine alt eg kan. Hadde eg berre kunne fått ein dag til med mamma, så skulle eg bevist for ho at ho va verden min. Men eg håpa og at ho visste det. Verden rasa sammen når eg måtte sei hade til mamma. Det va heilt grusomt å forlate mammaen min på den måten. Eg fekk heldigvis gitt ho eit smykke som ho hadde på seg når ho døde.

I bisttelsen hennas, så fikk vi sagt hade på ein fin måte. Kista va pynta med blå nellika (som da e hennas favorittblomstra og favorittfarge). Vi hadde 5 kvite nellika inni eit stort, blått hjerte som var fra meg, Gard, René, Trym og lille Emily. Det at eg fikk velge korleis blomstrane skulle sjå ut, det var stort for meg. For da fikk eg oppfylt hennas ønske. Ho ville ha blå blomstra. Helst nellika, og det oppfylte eg. Sangen vår «Gabriellas sång» får meg enda til å grine. Den hadde vi i bisettelsen, og vi høyrte masse på den før ho døde. Den sangen der har blitt vår sang, og det kjem den alltid til å være. Sjøl om eg grine ein heil foss når eg høyre på den, så e den likevel så fantastisk fin.
Det at eg skrive detta her på ein åpen blogg, e fordi folk skal få eit innblikk korleis det e og være snart 18 år og ha levd 5 år uten ei mamma. Å ha vokst opp uten ei mamma gjer vondt. Det e mangen som spør meg korleis eg har det, og korleis det går med meg. Men vil dikka vita korleis eg har det? Eg har det overraskande bra. Fordi eg har verdens beste familie, verdens herligaste «besteforeldre» og verdens mest fantastiske venne som støtta meg når eg har det vanskelig. Eg e aldri aleine, og det e så fantastisk deilig. Det e fantastisk å vite at ein har noken som bryr seg om meg. Og det å vite at eg kan komme heim på fredagane og velte ned i fanget til pappa og snakke ut om alt med han, det e så deilig.

Eg savna mammaen min kvar dag, og eg tenke på ho jamvel nesten kvar dag og. Ho va den personen som lærte meg å ta vare på livet. Ho va den som lærte meg at i tunge stunde, så har ein alltid noken. Og ja, eg va der alltid for ho. Og ho va der alltid for meg. Eg va så heldig. Så grådig heldig! Eg e så glad for at eg fikk 12 år med verdens vakraste mamma. Og mamma? Eg elska deg. Til månen og tilbake. Du e verdens finaste engel i himmelen, og eg veit du ser på meg kvar dag. Takk for at du va den du va. Tusen takk for alt du ga meg, både positive og negative ting. Takk for alt, kvil i fred <3 

  

Annelén
Elise:

Skriver hun ikke at hun ville skrive litt om hvordan det var å være snart 18 år og hvordan det har vært å leve 5 år uten en mamma?

Du kaller henne egoistisk... Det gjør meg både trist og forbanna. Å dele av sine opplevelser, både de gode og de vonde, er gull verdt for andre. Både for dem som skal inn i det samme selv en dag, de som gjerne vil forsøke å forstå, de som er glad i henne og de som er rundt mennesker som opplever slikt og skal prøve å hjelpe dem.

Tenk på hvordan det var for moren din???? Tror du ikke hun har tenkt på det? Tror du ikke hun så moren sin slite med tanken på å måtte forlate barna sine? Tror du ikke de delte mye av dette? Hvem er du som skal sette spørsmålstegn ved dette?

En av de mest effektive måtene å takle vonde opplevelser og stor hjertesskjærende sorg er å sette ord på det. Det være seg i dikt, historier, sanger eller hva som helst. Og det vil ALLTID være behov for å takle det. Fordi det vil være episoder i hele hennes liv hvor moren skulle vært deltakende og derfor vil tankene og følelsene komme hver gang.

Og hvordan mener du hun skal klare å skrive utifra noen andre enn seg selv? Selvom man får innblikk i hva andre tenker og føler og hva de opplever så kan man ikke vite for sikkert annet enn det man opplever selv.

Om det skal være så lite forståelse her i verden, noe vi her tydelig ser at det er hos noen, så er det neimen ikke rart det er vanskelig å være menneske.

Takk, Frie, for at du er så inderlig ærlig og deler av deg selv slik du gjør! Jeg lærer masse av det du skriver og utvider forståelseshorisonten min pga mennesker som deg. Og det takker jeg for!

<3
17.04.2013, 16:11


Navn:
Husk meg?
E-post:

Bloggadresse:

Kommentar:
Dette designet er laget av http://katrineaastorp.blogg.no
Ditt navn her
21 år, Aurland. Livsnyter til de grader.


Legg meg til som venn
Arkiv


· Oktober 2015 · September 2015 · Januar 2015 · April 2013 · Desember 2012 · Mai 2012Kategorier


· Hverdag · Love · TankerSøk i bloggen
Linker


· blogg.no · Få din egen blogg!DesignDenne bloggen er personlige ytringer fra utgiver av bloggen. All bruk av bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggens ansvarlige utgiver.
Bloggen ligger på
blogg.no og annonser på bloggen selges av Mediehuset Nettavisen. Ansvarlig redaktør for Mediehuset Nettavisen er Gunnar Stavrum.

hits